Woda
znajduje się wszędzie, jest obecna w naszej przestrzeni każdego dnia. Drogi
czytelniku, ile razy wytrącił Cie z równowagi jej brak? Przerwy w dostawie, a
następnie ciecz o nieestetycznym, brązowawym kolorze leniwie spływająca przez
wylewkę nie krócej niż dziesięć minut. Do tego przykry dla ucha dźwięk przy
odkręcaniu zaworu kwitowany zaniepokojeniem o niedoszły wybuch rur lub inne
zdarzenie zwiastujące katastrofę.
Ale
nie o tym dzisiaj.
Oprócz
wody bezpośrednio dostarczanej do organizmu, płyn zapewniamy także poprzez
pokarmy, które spożywamy i trawimy. Czy zastanawialiście się, ile wody znajduje
się w poszczególnych produktach i jaka ilość jest potrzebna do wyprodukowania owoców,
warzyw, mięs, na które natykamy się każdego dnia spoglądając do prywatnej
lodówki lub na sklepowe półki?
Zawartość
wody w produktach spożywczych jest bardzo zróżnicowana i waha się od 1% do 90%
w zależności od rodzaju. Najwięcej znajduje się w warzywach i owocach, między
innymi z tego powodu są najlepsze dla zdrowia i organizmu. Natomiast prawie
bezwodne produkty to cukier, czekolada, wafle, chleb chrupki, oliwa, olej.
Poniżej
tabelka z procentową zawartością wody w wybranych składnikach spożywczych. Czy
spodziewaliście się takich wyników?
źródło:www.primus.com.pl |
Ile wody do produkcji?
Do
wyprodukowania każdego rodzaju żywności potrzebna jest woda. Aż 70% wód
powierzchniowych wykorzystuje się do nawadniania gleb.
Przykładowo
nasze śniadanie: Na produkcję filiżanki kawy potrzeba było 140 litrów wody.
Jajko – 135 litrów, kromka chleba – 40 litrów, pomarańcza – 50 litrów.
źródło: www.ceo.org.pl |
Dlaczego żywność ulega zepsuciu?
O
niekorzystnych zmianach zachodzących w produktach żywnościowych decyduje
wilgotność. Środowisko wodne jest idealne do rozwoju szkodliwych drobnoustrojów,
dlatego warzywa i owoce oraz mięsa należy przechowywać w lodówce, mają też
krótszą datę przydatności w przeciwieństwie do mąki, wafli i produktów suchych..
Poszczególne grupy rozwijają się w określonych wartościach aktywności wody
Ważną
cechą produktów jest higroskopijność. Żywność jest w stanie pobierać lub
wydzielać parę wodną w zależności od właściwości środowiska.
Jednym
ze sposobów zapobiegania tym procesom jest suszenie produktów, lub w przypadku
cieczy zagęszczanie w wyparkach próżniowych.
źródło: zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz